Det skulle have været sat i gang i år – byggeriet af et stort 100 millioner kroners boligprojekt på Kogtvedvej. Nu bliver det sat i stå af selskabet bag, Udsyn A/S. Politikerne har sagt nej til, at Udsyn A/S kan få lov at lave flere og mindre boliger end oprindelig planlagt. Selskabets direktør, Steffen Larsen, raser mod politikerne.

Udsyn A/S tager ikke et nej for et nej

Af Frede Jakobsen

Sådan har Udsyn A/S planlagt byggeriet.

Han troede, at politikerne ville give dispensation. Direktøren for Udsyn A/S, Steffen Larsen, havde nemlig – siger han – snakket med både borgmester Curt Sørensen (S) og formanden for Udvalget for Kultur og Plan, viceborgmester Bruno Hansen (SF), og hos dem kun mødt velvilje med hensyn til at give en dispensation, så et stort byggeprojekt på Kogtvedvej 136 kunne ændres fra de oprindelige 60 boliger til 80.

Men sådan skulle det ikke gå. Udsyn A/S fik ikke dispensation, da sagen mandag var til behandling i Udvalget for Miljø og Teknik. Der blev i stedet sagt nej. Og det var, oplyser udvalgsformand Flemming Madsen (S), fra et enigt udvalg bestående af medlemmer fra Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti. Udvalget holder fast ved den oprindelige lokalplan, der giver mulighed for at bygge 60 boliger. Udsyn A/S havde ansøgt om at måtte gøre boligerne mindre, så der kunne blive bygget næsten det dobbelte antal – nemlig 112. Men ifølge Steffen Larsen var der – allerede inden mødet – kommet en ny mulighed på banen, nemlig 80 boliger.

”Konsekvensen af beslutningen bliver, at projektet sættes på stand-by. Jeg kan kun beklage, at der er nogle politikere, der ikke vil fremme boligbyggeriet i Svendborg. Og jeg står helt uforstående overfor, at en socialdemokratisk udvalgsformand kan sige nej til at få gang i et byggeri til 100 millioner kroner”, siger Steffen Larsen, Udsyn A/S, Svendborgs store pengetank – eller ejendoms- og udviklingsselskab, som det kalder sig. Udsyn A/S er et selskab bestående af Halberg-familiens Harald Halberg Holding A/S, Niels Højlunds Stevns Holding A/S, Steffen Larsens Storager Asset Capital A/S og Mads Kjærs The Way Forward Aps.

Steffen Larsen er – siger han – overrasket over udvalgets nej, fordi han inden mødet havde talt med både den socialdemokratiske borgmester, Curt Sørensen, og formanden for det udvalg, som har med lokalplan-udarbejdelse at gøre, viceborgmester Bruno Hansen (SF). Steffen Larsen siger, at han har haft møde med Bruno Hansen. ”Han kunne godt leve med det. Det var ikke så meget antallet af boliger, som det var arkitekturen, der var problemet. Så vi lavede arkitekturen om”, siger Steffen Larsen. Det har ikke været muligt at træffe Bruno Hansen for en kommentar.

”Jeg har også haft fat i borgmesteren. Han kunne ikke se noget problem i antallet af boliger. Men det er klart, han skulle drøfte det med Flemming Madsen”, siger Steffen Larsen. Det har ikke været muligt at træffe borgmester Curt Sørensen for en kommentar.

”Jeg kan ikke vide, hvad Steffen Larsen måtte have snakket med Curt og Bruno om”, siger Flemming Madsen. Han har, siger han ikke talt med hverken sin partikammerat, borgmester Curt Sørensen eller Bruno Hansen (SF) forud for gårsdagens afgørende møde i Udvalget for Miljø og Teknik. ”Men jeg kan sige, at jeg da prøvede at være åben overfor Udsyn A/S ved at høre udvalget, om vi eventuelt skulle prøve at sende et forslag om 75 boliger i høring. Men alle i udvalget ønskede at holde fast i lokalplanen og dens tilladelse til 60 boliger”, siger Flemming Madsen.

Den oprindelige lokalplan for boligområdet ved Kogtvedvej blev ophævet af Naturklagenævnet i februar 2009 – efter en klage fra en borger. Senere samme år – 27. oktober – vedtog Byrådet lokalplanen igen med de nødvendige ændringer. Bl.a. blev planens indhold, om at der ”maksimalt kan opføres 50-60 boliger” flyttet fra planens såkaldte redegørelsesdel til planens bestemmelsesdel.

Planen var, som arkitekten Per Weber fra c&w arkitekter udtrykte det for et par år siden i en pressemeddelelse fra Udsyn A/S: ”Det nye byggeri på i alt 60 beboelsesenheder kommer til at ligge i en lille oase, omgivet af natur i form af skov og en kunstig sø, som vil pryde området og være en fryd for byggeriets ejere. Enhederne, som snarest udbydes til opførelse, bliver på cirka 150 kvm. Og fordeles på tre etager – byggeriet forventes at stå klar i sensommeren 2009. Husene bliver formet som et spørgsmålstegn, hvilket sikrer, at alle får en super beliggenhed”.

Det, Udsyn A/S, håbede på i denne omgang at få dispensation til, var at lade den slangeformede struktur af 10 punkthuse indeholde 112 ”mindre lejligheder på 64, 70 og 95 kvm.” i stedet for de oprindelige 60 lejligheder på mellem 142 og 168 kvm. Det var det, politikerne i går sagde nej til.

Og det er det nej, som ifølge Udsyn-direktør Steffen Larsen betyder, at byggeriet ikke kommer i gang. ”Sådan som markedet er nu, kan vi ikke bygge lejligheder af den størrelse. Vi vil ikke kunne få økonomien til at hænge sammen. Det kan være, vi kan om fem år. Det er ikke til at sige noget om i dag”, siger Steffen Larsen.

Men Steffen Larsen har nu ikke tænkt sig at give op, selv om de syv politikere i Udvalget for Miljø og Teknik har sagt nej til byggeriet med de mindre lejligheder. ”Jeg tager ikke et nej for et nej. Jeg vil holde dem ansvarlig for det her. Vi er nogle, der gerne vil bygge. Har politikerne nosser til at sige nej det? Til at sige nej til at få gang i et byggeri til 100 millioner,” spørger Steffen Larsen. Han vil nu kontakte politikerne igen. For det skal gå stærkt. Hans og Udsyns problem er, at det bliver endnu vanskeligere, hvis ikke byggeriet kommer i gang i år. Fra 1. januar lægges der nemlig moms på boligjord. Hvilket vil betyde, at det fra næste år bliver endnu vanskeligere for Udsyn A/S at få økonomien til at hænge sammen i det store boligprojekt.