Syv Svend-statuetter blev uddelt tirsdag aften ved Svendborg Filmdage. Til publikums foretrukne film og skuespillere. Krigsfilmen Armadillo er publikums foretrukne. Knud Morten beretter i tekst og billeder fra galla-aftenen.

Syv filmpriser uddelt ved Svendborg Filmdage

Af Knud Morten (tekst og foto)

 
 

Alle prismodtagerne på scenen hos Anders Lund Madsen.

 
 

Anders Lund Madsen styrede løjerne.

Et øjeblik kunne man godt tage fejl. Er jeg kommet til Cannes, eller er jeg bare i Svendborg en almindelig tirsdag aften i august? For der var alt, der hører til en uddeling af en filmpris. Der var den røde løber, hvor kendisserne stillede op til fotografering af pressefotografer med mange og store kameraer. Der var hvidvin i glassene. Gæster i festtøj.

Det gjaldt nemlig uddelingen af årets Svend-priser under Svendborg Filmdage. Uddelingen foregik i det gamle Krøyes Pakhus på Jessens Mole. Svend-prisen er blevet uddelt siden 2006, og den adskiller sig fra Bodil- prisen og Robert-prisen ved, at det er publikum, der bestemmer, hvem der skal have prisen.Vinderne skal findes blandt årets mest sete biograffilm inden for det sidste år.

 
 

Armadillos instruktør, Janus Metz Pedersen, med sin Svend-pris.

I den store hal var der plads til 35o spisende mennesker, som fik en flot tre retters menu fra Hotel Svendborg. Der var stemningsfuldt dækket op med hvide duge og lysestager ved store borde. Tjenere i sort og hvidt gik rundt og fyldte vinglasene op. Der var tag selv buffet med alverdens lækkerier.

Til at holde sammen på det store arangement havde man Anders Lund Madsen som konferencier. Hurtigt snakkende fik han fyret utallige bemærkninger af, hvis sammenhæng det er umuligt af videregive her. Men morsomt og begavet vardet. Han havde fået en stor sofa til rådighed opppe på scenen, så det kom til at ligne hans talkshow fra TV.

Årets mest populære danske børnefilm blev Far til Fire på Japansk. Årets bedste kvindelige skuespiller blev Paprika Steen for hendes rolle i Applaus. Årest bedste mandlige skuespiller blev Lars Mikkelsen for Headhunter. Årets nye danske håb blev Pilou Asbæk. Mest populære udenlandske voksenfilm blev Avatar.Mest populære udenlandske børnefilm blev UP. Til sidst blev spændingen udløst ved kåringen af Armadillo, som året mest populære danske voksenfilm. Dokumentarfilmen, der skildrer de danske soldaters liv i Afghanistan. Filmen har skabt stor debat og havde egentligt som formål at vise, hvad det er, vi sender vores soldater til i Afganistan. Den er blevet en stor biografsucces. Instruktøren Janus Metz Pedersen kom på scenen for at modtage sin velfortjente pris.

Det blev en god aften i godt selskab. Et aften, hvor Cannes-illusionen først hørte op, da man kom ud på gaden og opdagede, at det hele såmænd var foregået tæt på Svendborg havn og det velkendte. Men film er jo at skabe illusion – så det er ok!

Paprika Steen, kåret som årets bedste kvindelige skuespiller.