I 13 år har han haft en helt afgørende indflydelse på nyhedsdækningen i Svendborg. Nu går han af – Fyns Amts Avis’ Svendborg-redaktør, Ole Kølster, vil ikke længere være redaktør.

Redaktøren går af for at få tid til at skrive

Af Frede Jakobsen

 
 
 

Lige den dag, 1. maj, var arbejdet nu ikke så hårdt for Ole Kølster (t.v.).

Snart slutter en journalistisk æra i Svendborg. I mere end 13 år har Ole Kølster været boss på Fyns Amts Avis’ største og vigtigste redaktion, nemlig redaktionen i avisens hovedby, Svendborg. I 13 år har han styret, hvad der skal stå på avisens Svendborg-sider. Det gør han fortsat. Men kun lidt endnu. For snart er det slut. Han stopper. En ny træder til. Hvem, vides endnu ikke.

I godt 13 år er det Ole Kølster, der har styret det hold af journalister, der dagligt har rapporteret om stort og småt fra by og land i Svendborg Kommune. Det er halvdelen af den tid, han har været på Fyns Amts Avis. Snart 60-årige Ole Kølster har arbejdet på avisen i 26 år. Han kom til avisen april 1984. Inden da havde han været på det for længst lukkede socialdemokratiske dagblad Ny Dag på Lolland.

Chefredaktører på stribe er kommet og gået i de 26 år, Ole Kølster har været på Fyns Amts Avis. I dag er Jørgen Krebs chefredaktør på avisen – men magten ligger reelt i Fynske Medier, hvor Fyens Stiftstidende dominerer. Gået er også mange af de journalister, der havde været lige så længe på avisen som Ole Kølster eller længere – senest i forbindelse med fusionen 1. marts mellem Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende, hvor mange valgte at tage en fratrædelsesaftale.

Ole Kølster blev udnævnt som lokalredaktør i april 1997. Han efterfulgte Tage Rasmussen, der flyttede til Langeland og blev avisens redaktør dér. Ole Kølster siger til Svendborgs NetAvis, at han ”efter godt 13 år i et spændende, men også meget tidskrævende lederjob har ønsket at træde et skridt tilbage for at få mere tid til at skrive. Efter aftale vil det ske omkring 1. september, hvor en ny Svendborg-redaktør ventes ansat, hvorefter jeg vil fortsætte som skrivende journalist på Svendborg-redaktionen”. Han håber, siger han, ”at jeg fortsat kan beskæftige mig med det politiske stof som i dag, nu blot med mere tid til rådighed”.

Siden overgangen 1. marts fra det traditionelle broadsheet-avisformat til tabloid og den samtidige indførelse af Fyens Stiftstidendes nærmest industrimæssige produktion af de daglige avissider har der været meget ekstra planlægningsarbejde dagligt for avisens lokalredaktører. Og mest for avisens Svendborg-redaktør – for Svendborg er den lokalredaktion, som dagligt skal fylde flest sider i avisen.

I pressekredse spekuleres der allerede nu på, hvem der bliver Ole Kølsters afløser. Den økonomiske situation lægger ikke op til at hente en afløser udefra, for det vil betyde en ekstra lønudgift, eftersom Ole Kølster bliver på avisen. Derfor vil afløseren formentlig skulle findes internt i bladhuset. Som muligheder nævnes tre af Svendborg-redaktionens otte journalister: Ole Grube, Torsten Nielsen og David Bernicken. Også lederen af avisens reportagegruppe, Hans Henrik Dyssel, nævnes som en mulighed. Endelig nævnes en af de ledende medarbejdere, der er tættest på både chefredaktør Jørgen Krebs og hans forgænger, Ole C. Jørgensen – nemlig lederen af Fyns Amts Avis’ og Fyens Stiftstidendes fælles Faaborg-Midtfyn-redaktion, Torsten Cilleborg.