Makadem torsdag aften på Arne B.

Det ville blive en halvdyr affære, hvis man skulle en tur ud en afrikansk storbys natteliv for at komme på danserestaurant og nyde hede lokale rytmer. Torsdag aften kunne man, hvis man var i nærheden af Svendborg, nøjes med at gå på Arne B til Giant Steps glimrende arrangement med Kenya-baserede ”Makadem”. Her var der virkelig gang i den.

Det glimrende band fik varmet sit publikum så godt op i første sæt, at det lille improviserede dansegulv blev besat knap inden andet sæt var begyndt. Tydeligvis til musikernes udelte tilfredshed. Det medførte igen, at den i forvejen gode stemning fik et ekstra nøk opad.

Frontfigur i bandet er den karismatiske sanger Makadem, som ret hurtigt fik god publikumskontakt, og som også kunne forbinde den gamle og den nyere afrikanske populær-musik. Det glimrende band var forstærket med gæster: En fin ung cubansk trompetist fra Berlin, dansk-boende Kuhn Agami, som erstattede sin anoncerede bror Al Agami på Rap og den glimrende danske pianist Carl Winter, som var med i stedet for Ben Besiakov, som havde forfald.

“Makadem” har et navn, hvor de kommer fra, men har alligevel valgt at turnere i Europa i en periode, og at det er lykkededes for Giant Steps at få dem til at lægge turen forbi Svendborg, må betragtes som noget af et scoop. Til gengæld ”kvitterede” Giant Steps publikummet med vanlig oplagthed og varme til musikernes store tilfredshed. Dette medførte ikke blot god stemning, men også et langt extranummer.

Desværre var jeg ikke den eneste, der havde problemer med at forstå rappen (det har jeg også, når det foregår på dansk). Til gengæld var musikken medrivende og gav sangeren den perfekte baggrund. Her var den danske pianist et glimrende supplement til rytmegruppen, og han var kun solist i et enkelt nummer. Den cubanske trompet-spiller faldt så godt ind i helheden, at man kunne tro, at han var en fast bestanddel i helheden. Ikke kun fik vi ”Benga”, den kenyanske populær-musik, men også Highlife, Reggae og andre gode sager var med til at gøre undertegnede velfornøjet og nysgerrig på de tydeligt fortællende afrikanske teksters indhold.