Arno Kruse.

Arno Kruse.

Af Arno Kruse

Da jeg i 1983 skulle holde 1. Maj-tale i Haderslev som faglig sekretær i HK og næstformand for Fællesorganisationen, var de fremmødte ved at få rundstykket galt i halsen, da jeg startede min tale med at foreslå, at vi fremover droppede 1. Maj-arrangementerne. I stedet for at fejre solidariteten denne ene dag om året, skulle vi praktisere solidariteten i sin fornemste udgave de øvrige 364 dage om året.

Grunden til dette forslag var, at allerede dengang var solidariteten ved at være lidt flosset i kanterne langt ind i den socialdemokratiske arbejderbevægelse. Og bedre er det bestemt ikke blevet i de forgangne 32 år.

Når jeg i dag forestiller mig arbejderbevægelsen som en kamporganisation, ser jeg for mig en masse gamle mænd, som dårligt kan slæbe sig rundt med deres rollatorer, og hvilken magtfuld arbejdsgiver ryster i bukserne af skræk ved dette ynkelige syn? Selvfølgelig ingen!

Den politik, som Helle Thorning Schmidt og ikke mindst Bjarne Corydon har været eksponenter for i snart 4 år, har i den grad været præget af mangel på solidaritet med de svageste i vort samfund. Dette er skammeligt af et parti og en bevægelse, der egentlig har så mange prisværdige sejre i bagagen.

Den socialdemokratiske arbejderbevægelse anno 2015 er blevet kapitalens tjenere, og har uden den mindste antydning af kamp eller kampgejst accepteret, at uligheden i samfundet vokser og vokser. Dette kalder jeg ikke solidaritet. Jeg kalder det mangel på solidaritet!

Den sidste socialdemokrat med kampgejst og engagement og et solidarisk samfundssind var Svend Auken. Ham holdt jeg lige så meget af, som jeg afskyr Bjarne Corydon, der ret beset ikke er andet end en neoliberal økonom med neoliberale holdninger.

Når 1. Maj ikke er, hvad 1. Maj har været, skyldes det ikke mindst, at den socialdemokratiske arbejderbevægelse ikke er, hvad den socialdemokratiske arbejderbevægelse har været.

Mit forslag fra 1983 var egentlig mere relevant, end jeg kunne have ønsket mig!

(Arno Kruse, Longelse Sand, Langeland, er folkepensionist. Han er tidl. medlem af kommunalbestyrelsen i Rudkøbing for Arno Kruses Liste. I dag er han medlem af Enhedslisten).